Izložba Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta

Sveučilišna knjižnica Rijeka uključila se organizacijom izložbe publikacija iz svog fonda pod nazivom „Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta“ u obilježavanje 150. obljetnice Torpeda i 7. Međunarodne konferencije o industrijskoj baštini koja se održava u Rijeci od 19. do 21. svibnja 2016. godine.

Kroz izloženu građu iz fonda Sveučilišne knjižnice ostvaren je pokušaj simulacije osobnih riječkih knjižnica Ivana Luppisa i Roberta Whiteheada predstavljanjem izbora knjiga, časopisa i novina dostupnih u Rijeci u njihovo vrijeme. Izložbom se pokušalo ukazati na bogatsvo izvora za proučavanje industrijske baštine u Rijeci s posebnim naglaskom na tehničko područje i područje torpedistike koje posjeduje Sveučilišna knjižnica Rijeka.

Posjetitelji će se, osim upoznavanja s temama iz torpedistike, kroz novinske članke imati priliku upoznati i s kronikom događanja u Rijeci u vremenu suradnje Luppisa i Whiteheada prilikom usavršavanja izuma torpeda koncem 19. stoljeća. Kroz navedene izvore pokušao se opravdati i sam naziv izložbe „Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta“ zbog njihovog izuma oružja svjetskog značaja za čije je usavršavanje i dovršavanje, nakon odbijanja podrške austrijskih vlasti i vojnih krugova, tadašnja Rijeka pružila sve potrebne uvjete i podršku.

Zasluge

Autorski tim: Evgenia Arh, Ines Cerovac, Jana Krišković Baždarić, Orieta Lubiana, Sandra Marić, Branka Pemper, Zlata Vukelić